top of page

Jij bent de stomste mama van de hele wereld!

Bijgewerkt op: 24 feb. 2021

“Brenda, onze zoon roept in een boze bui tegenwoordig meer en meer dat ik de stomste mama van de hele wereld ben. Wat moet ik daar nu mee? Straffen of negeren?”


Als ik doorvraag naar wat het doet met de mama in kwestie, komt naar voren dat ze hier enorm door geraakt wordt. Ze vindt het zo enorm onterecht, dat hij haar zo noemt. Het voelt echt als een enorme steek. Voordat de traan uit haar ogen kan rollen, herpakt ze zich. Ze kijkt me aan en zegt dat ze het ook echt niet vindt kunnen. Dit is absoluut een grens die haar zoontje overgaat. Zo praat je niet tegen jouw ouders, zegt ze. En minder vurig vervolgt ze, dat ze er inmiddels ook wel mee in haar maag zit of dit niet van kwaad tot erger zal gaan. De woorden komen zo makkelijk uit zijn mond. Wat als hij het ook tegen anderen gaat doen?


Ze hebben zowel het straffen als het negeren al geprobeerd. Hun temperamentvolle zoon lijkt voor het straffen niet vatbaar. Moet het dan steeds strenger?! En het negeren zorgde eigenlijk alleen maar voor nog meer boosheid. Dus ja, laat ze me weten, ik denk ook niet dat dat echte oplossingen zijn.


Maar wat dan wel? Wat kan jij doen als je kind naar je roept: “Jij bent de stomste mama van de wereld!”

Wat gebeurt er met jouw kind?

Wat maakt nou dat jouw kind schelden of “stomme mama” als de beste oplossing ziet om zijn of haar boosheid te uiten? 9 van de 10 keer gaat het erom dat een kindje iets heel graag wil en dat jij ertussen komt te staan. Jij bent de boosdoener en op dat moment de zondebok.

Als je niet kunt krijgen wat je wilt, frustreert dit enorm. Het ís stom. Weg ontspanning, weg blij gevoel. De stress loopt op bij jouw kind en het raakt biologisch gezien in de overlevingsmodus. Bloed stroomt naar een ander deel van de hersenen op zo’n moment en helder denken kun je wel vergeten.


Machteloosheid

Ga eens bij jezelf na hoe goed jij nog uit je woorden komt, of met realistische argumenten komt, op het moment dat je boos bent. En dan ben jij al volwassen… heb je al heel wat meer tijd gehad om manieren te ontwikkelen om een goede uiting aan boosheid te geven. Als ik naar mezelf kijk, wil zelfs nu nog, dit niet altijd lukken op een manier waar ik daarna nog trots op ben.


Laat staan bij kinderen. Zij kunnen simpelweg nog niet altijd op de juiste manier hun boosheid uiten. Kijk maar eens of je volgende keer ziet gebeuren dat het zich totaal machteloos voelt. Het heeft misschien wel echt geen idee meer hoe het dan toch nog gedaan krijgt, waar zo vurig naar verlangd werd.


Wat doet negeren of straffen in zo’n situatie?

Als je bedenkt dat jouw kind in die situatie iets nog niet kan. Voelt het dan heel eerlijk om te straffen?


En wat nou als je compleet op standje negeren gaat? Hiermee bereik je zeker niet dat de spanning in jouw kind de kans krijgt omlaag te gaan. Er komt misschien nog wel wat spanning bij voor jouw kleine strijder: want, wat nou als mama mij nooit meer lief vindt, nu ik haar stomme mama heb genoemd?!


‘Stomme mama’ als signaal

Hoe lastig ook, probeer ‘stomme mama’ te zien als signaal. Een signaal dat jouw kind vastloopt. Dat jouw kindje compleet gestrest is. Nu is een boos kind steunen veel lastiger voor veel ouders dan een huilend kind troosten. Maar in beide gevallen voelt jouw kind zich machteloos en is het fijn om iemand in de buurt te hebben. Blijf dus in de buurt.


Wat doe je vervolgens?

  1. Het begint natuurlijk bij de keuze die jij maakt op dit moment. Laat je de woorden op je inwerken en hecht je er waarde aan? Zelfs als je diep van binnen weet dat dit niet weloverwogen of zeer gemeend tegen je gezegd is? Of negeer je de woorden en de inhoud. Zie jij een kind dat wel wat hulp kan gebruiken?

  2. Het helpt om terug aansluiting te zoeken bij jouw kind. Dit gaat wonderbaarlijk goed door erkennen. Denk hierbij aan vragen die je kunt stellen – waarop je weet dat jouw kind met ‘ja’ gaat antwoorden:

    1. Je vindt het stom hè dat dit niet mag?

    2. Je had je er zo op verheugd, hè?

  3. Vraag eens door als je merkt dat er een beetje ruimte is en je aansluiting hebt. Dit geeft namelijk een opening voor een gesprekje. Vermijd hierbij waarom-vragen. Hierover lees je in een ander blog meer.

  4. Nu je samen in gesprek bent, komt er ook een moment waarbij jullie vanuit begrip voor elkaars behoeften en mogelijkheden met een oplossing kunnen komen die voor jullie samen werkt. En soms is een dikke knuffel met een “jij bent de allerliefste mama” al genoeg om de dag weer fijn te vervolgen.

Moet ik dit dan zomaar tolereren?

Nee hoor, zeker niet. Schelden is ook echt een brug te ver. Vraag jezelf wel even af zodra de rust is wedergekeerd of het nog nodig is om erop terug te komen. Wil je hier nog graag op terugkomen, dan zal de spanning zeker weer wat oplopen bij jouw kind. Enige reserve in het emmertje is dus wel handig, anders is de volgende ontploffing of huilbui er direct weer.


Wat kan een afweging zijn om er wel of niet op terug te komen?


Kent jouw kindje andere opties bij boosheid?

Merk je aan jouw kind dat het zelf dondersgoed wist dat dit niet juist was? Merk je veel knuffels en kusjes of andere goed-makertjes. Laat het dan misschien eens even voor wat het was.


Gun jullie de kans op groei. Als jij vaker aan jouw zoon of dochter laat merken dat je bereid bent te luisteren dan zal je merken dat die ‘stomme mama’ uitdooft en jouw kind andere opties kan gaan gebruiken, zelfs als redelijk nadenken niet meer lukt.


Samen verzinnen

Merk je dat jouw kind echt geen idee heeft wat een betere manier is om boosheid te uiten? Heb het daar dan eens over op een ontspannen moment. Houdt het vooral luchtig. Laat bijvoorbeeld weten dat je merkt dat het nog lastig is om boos te zijn zonder stoute dingen te zeggen. Dat je weet dat dat ook voor hem/haar niet fijn is. Zullen we eens verzinnen hoe je dat een ander keertje beter kunt doen?


Geef ook dan weer kansen om te leren. Dit zal met vallen en opstaan gaan. Dus als die ‘stomme mama’ nog eens voorbij komt, weet jij nu wat je ook kunt doen.


Gun jezelf meer rust

Wil jij voorkomen dat jullie keer op keer te maken krijgen met boosheid, ruzie en strijd om dagelijkse dingen?

In de online cursus Pick your Battle leer ik je op een praktische manier om de rust in huis en bij jezelf te bewaren. Gun het jezelf: klik hier.



Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page