top of page
  • Foto van schrijverBrenda

Mijn kind liegt zo vaak (en dit kun je eraan doen)

Bijgewerkt op: 15 aug.

“Het gaat de laatste tijd weer vaak mis. De emmer van ons hooggevoelige meisje stroomt de laatste weken over. En dat zien we nogal letterlijk aan alle natte broeken, die ze weer heeft,” vertelt een moeder mij tijdens een sessie. “Ze is al 8 en toch nog steeds niet zindelijk met vlagen.”


Vader vult aan: “Die natte broeken vind ik nog niet eens zo erg. Nou ja, leuk is anders natuurlijk, maar wat ik vooral héél kwalijk vind, is dat ze zoveel liegt. En ze is er echt goed in aan het worden. Soms twijfel ik echt hoor, of het nu waar is wat ze vertelt. Irritant! Bah.” En ik zie aan zijn hele lichaamstaal dat het hem hoog zit en dat hij hier op de bank weer boos zit te worden. “Neem nou, vorige week,” zegt hij. “Toen haalde ik haar op bij de BSO. Broek helemaal nat. Dus ik zie al van ver dat ze weer niet op tijd naar de wc is gegaan. Als ik haar vraag, waarom ze nog in haar vieze broek rondloopt, zegt ze zonder blikken of blozen dat het maar water is van een grote plas buiten. De leidster stond erbij en die zegt ook dat ze dat tegen hun blijft volhouden. Dus zelfs tegen anderen liegt ze.”


Hoe kunnen we er nu voor zorgen dat ze stopt met dat verschrikkelijke liegen?!

Hoe komt het nou dat een kind liegt?

Om antwoord te kunnen geven op die vraag, is het belangrijk om inzicht te krijgen in de reden(en) van het liegen. Ik kan namelijk zo wel opnoemen, wat ze allemaal zouden kunnen gaan toepassen. Maar zoals vaak is het dan uitproberen van 1001 dingen, die allemaal wel even werken, maar niet blijvend. De stap ervoor, het kijken naar je kind en weten wat er eigenlijk aan de hand is, is enorm belangrijk. Je leest er meer over in mijn artikel Waarom liegt mijn kind zoveel?


Als je weet waarom je kind liegt, dan weet je ook wat jij het beste kunt doen

Als jij weet wat er echt speelt, dan wordt het een stuk makkelijker om te bepalen wat jij dan als ouder kunt doen om het liegen bij je kind te laten stoppen.


Tips om liegen te voorkomen

Zelfs als je jouw vinger niet al helemaal op de zere plek weet te leggen, kun je eens gaan kijken naar wat jij alvast kunt doen.


Rustig blijven en stoppen met straffen

Als liegen een oplossing is die jouw kind kiest vanwege angst voor jouw boosheid of straf? Dan ligt het voor de hand wat je kunt doen. Namelijk proberen rustig te blijven, als je kind jouw wel een keer de moed bij elkaar raapt om iets ‘ergs’ aan jou te vertellen. Natuurlijk snap ik dat het leven niet allemaal happy, zweverig en ‘kumbaya’ kan zijn. Ga wel bewust na bij jezelf of je hierin nog wat te trainen hebt.

Ook straffen is iets dat je achterwege kunt laten. Graag zelfs! Ik ben als specialist Hooggevoelige kinderen met een sterke wil absoluut geen voorstander van straffen. Je gaat ermee voorbij aan wat je kind te leren heeft en werkt er ander vervelend gedrag, zoals in dit geval liegen, ermee in de hand.


Werken aan een positief zelfbeeld

Als jouw kind liegt om zichzelf beschermd tegen afkeuring van buitenaf, dan kan het zomaar zijn dat jouw zoon of dochter heel sterk weet wat er verlangd wordt. Zeker hooggevoelige kinderen hebben hier een heel strak afgesteld innerlijke kompas voor. Angst om te falen ligt op de loer. Want als het kompas zo strak is afgesteld, dan geeft falen al snel spanning en stress. Je kind wil zich fijn voelen en zal er dus alles aan doen om ‘normaal’ te zijn. Als dat niet lukt met daden, dan helpen woorden die de waarheid verdoezelen misschien wel, toch?

Werken aan een positief zelfbeeld van je kind, kan het weerbaarder maken voor de mening van buitenaf. Je kunt je kind niet in een gouden kooitje stoppen en beschermen voor afwijzing, afkeuring en commentaar. Maar je kunt wel actief werken aan het vergroten van hun ZELFvertrouwen.


Eerlijkheid duurt het langst

Jouw kind uitleggen wat liegen met jou doet heeft nut. Net als het niet verbinden van straf aan verkeerd gedrag. En niet zo’n beetje nut ook, zeg. Uit onderzoek dat de McGill universiteit in Canada deed met 300 kinderen in de leeftijd van 4-8 jaar bleek het volgende.


De kinderen werden met hun rug naar een tafel speelgoed gezet. Ze mochten niet kijken, werd hen verteld. Zo’n tweederde van al die kinderen deed dat toch. Lekker nieuwsgierig 😉 Maar nu komt het:

  • Als vooraf werd verteld dat ze in de problemen zouden komen, werd er door deze kinderen veel vaker gelogen.

  • De kinderen die te horen kregen dat de onderzoekers ongelukkig zouden worden als ze oneerlijk zouden zijn, logen juist veel minder vaak.

Verder blijkt ook uit onderzoek dat wanneer je met vooraf je kind laat beloven dat het eerlijk is tegen je en jij niet boos wordt, de kans op een leugen 25% afneemt. Nu zeg ik niet dat je deze truc maar continu moet gaan toepassen, maar het laat heel goed zien dat het geen onwil is van een kind om de waarheid niet te vertellen. Er zit iets anders in de weg.


Help je kind een handje

Als laatste tip in het rijtje, eentje die helpt bij het uitnodigen tot vertellen van de waarheid. Heel actief dus en bijna in het moment waarop jouw zoon of dochter wel eens naar een leugen kan grijpen.


Vraag ze simpelweg niets. Maar vertel wat je ziet. Dus zie jij dat je kind iets doet wat niet mag? Geef ze geen gelegenheid om met een leugen de vraag te beantwoorden: Heb jij … gedaan?


Vertel simpelweg dat je gezien hebt dat … Rustig uiteraard.


Ik zie dat de deur openstaat nadat jij net binnen bent gekomen. De hond is weg. Dat is niet zo handig geweest hè?


Kiest je kind dan toch voor liegen? Ook dan kun je prima benoemen wat je weet: Je bent bang dat mama nu heel boos op je wordt hè? Daarom zeg je nu dat jouw knuffelbeer de deur heeft opengemaakt.”


Zo doorbreek je een patroon, waardoor jouw kind het een volgende keer net wat eerder wel eerlijk aan je durft te vertellen.


Hulp nodig?

Stop! Neem nu niet gelijk de rol van ‘ondervrager bij de politie’ op je. Ga je zoon of dochter niet onderwerpen aan een vragenvuur van heb ik me jou daar. "Waarom heb je niet gezegd wat er echt aan de hand is? " Deze vraag gooit alleen maar olie op het vuur. En zo kom je samen geen ene steek verder.


Liegt jouw kind vaak? En wil jij graag dat dat verandert? Maar krijg je het zelf niet voor elkaar? Plan een gratis intake in via deze link. Dan bekijk ik gratis in 30 minuten tijd met jou wat ik voor je kan betekenen. En natuurlijk steek je er ook dan al iets van op. Gratis en vrijblijvend.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page