top of page
  • Foto van schrijverBrenda

Waarom liegt mijn kind zoveel?

Vanaf welke leeftijd kan een kind eigenlijk liegen?

Voordat je kind 7 wordt, hebben we het eerder over het minder beladen 'jokken'. Want liegen, althans, niet zoals wij ‘grote mensen’ het interpreteren: het bewust verdraaien of achterhouden van de waarheid - dat kan een jong kind nog niet. De meeste kinderen van die leeftijd hebben ook de vaardigheden zoals overtuigen en inleven nog niet voldoende ontwikkeld. Jokken daarentegen komt vaak voor. Simpelweg omdat bij jonge kinderen fantasie en werkelijkheid nog zo levendig door elkaar heen lopen.


Uitzonderingen daar gelaten natuurlijk. Zeker bij hooggevoelige kinderen zal bijvoorbeeld het inlevingsvermogen eerder kunnen ontwikkelen dan bij niet zo'n gevoelige kinderen. En heb je een zoon of dochter met een sterke wil? Dan zal je zien dat overtuigen een kwaliteit is, die zij veelvuldig oefenen en dus ook eerder onder de knie zullen hebben dan een kind dat meegaander is. Dus dan zou het echte liegen ook best al eerder de kop op kunnen steken.


Kinderen van zeven jaar en ouder

Bij de oudere kinderen kan er over het algemeen genomen wel bewust gekozen worden voor het aanpassen van de waarheid. Zij kunnen zich namelijk al wel inleven in een ander. Zij kunnen inschatten wat een ander wel zou kunnen weten en wat niet. En zij kunnen al heel wat leugens onthouden. Een andere belangrijke vaardigheid die ze gaan ontwikkelen en vanaf die leeftijd steeds efficiënter kunnen inzetten, is anderen overtuigen.


Jouw kind liegt nooit zomaar

Zoals beschreven in het blog artikel Vervelend gedrag: het nut van schaduwkanten zit er vaak een reden achter vervelend gedrag. Als jouw kind er bewust voor kiest om niet de waarheid te vertellen dan zit er dus wel degelijk een reden achter. En die is interessant… want als je weet wat er aan de hand is, dan kun je als moeder of vader ook beter reageren.


Ik schreef al eerder een blog over liegen. En wat je daar dan als ouder aan kunt doen, om te zorgen dat het liegen stopt. In dat blog schrijf ik over een meisje van 8 dat op de BSO in haar broek plast en hierover liegt. Zowel tegen de leidster als tegen haar vader.


Je kunt je misschien wel voorstellen hoe het meisje zich voelt over haar ongelukje. Weer is het niet gelukt om haar broek droog te houden. En ze is potverdomme al 8 jaar! Al haar vriendjes en vriendinnetjes kunnen dat wel. "Ik ben anders, ik ben niet goed genoeg." Ze faalt in haar eigen ogen keihard. Liever nog doet ze zich beter voor, omdat het een fijner gevoel geeft. En omdat ze dan net zo is als de rest.


Kind dat in broek heeft geplast

Vorige keer is haar papa een keer boos geworden. De autobekleding was ook nat geworden. Hij had geschreeuwd. Bang voor straf. En mama, die zucht altijd als ze weer de wasmachine moet gaan vullen. Verdrietig dat zij ervoor zorgt dat iemand anders het niet fijn heeft. Op de BSO heeft ze al eens eerder een ongelukje gehad. Toen had ze het eerst ook niet durven zeggen. Maar toen die ene lieve leidster haar even had meegenomen naar de rustige gang hadden ze samen afgesproken dat ze een nieuw broek gingen uitzoeken in de kast bij de toiletten. Bij het uitdoen van haar natte broek, stonk het wel. En ze zag dat die lieve leidster haar hoofd een beetje afwende en haar neus optrok. Dat wil ze die lieve leidster volgende keer niet weer aandoen.


Je ziet, er gaat heel wat in zo'n koppie rond. Los van deze situatie zijn er natuurlijk nog meer redenen te verzinnen voor liegen. Soms loont liegen simpelweg op de korte termijn. Door te zeggen dat je je tanden al hebt gepoetst bijvoorbeeld. Dan heb je namelijk ineens tijd over en kun je nog wat spelen. Het kan ook zijn dat een kind ervoor kiest te liegen omdat iets geheim moet blijven. Of om iemand anders te beschermen en te zorgen dat diegene niet in de problemen komt, bijvoorbeeld.


Als je mij en mijn werkwijze inmiddels kent. Dan weet je dat in dit bovenstaande stuk dé sleutel ligt voor jou als moeder of vader. Want als je weet wat er onder vervelend gedrag schuilgaat, dan is het ineens veel gemakkelijker om te bepalen wat je dan kunt doen om te zorgen dat het beter gaat. En in dit geval dus: wat je kunt doen als ouder, om ervoor te zorgen dat je kind minder vaak liegt en over een tijdje zo nu en dan alleen nog eens een leugentje om bestwil zal gebruiken. Je leest er meer over in het blog 'Mijn kind liegt vaak (en dit kun je eraan doen)'


Vrees jij voor een prof in liegen?

Liegt jouw kind veel? En wordt hij of zij hier ook steeds beter in? Dan kan ik me voorstellen dat het je wel eens beangstigd. Want, waar houdt het op? Hoe kan je over een tijd jouw kind nog vertrouwen? En dan heb je er niet zoveel aan als je gerustgesteld wordt, dat liegen erbij hoort. Dat iedereen wel eens liegt. Dat het eigenlijk een mooi teken is van de ontwikkeling van vaardigheden, zoals inlevingsvermogen en overtuigingskracht. Dan wil je namelijk niets liever dan dat je kind eindelijk stopt met dat huichelachtige gedrag! Laat dan even van je horen. Ik denk 30 minuten lang, gratis, met je mee. Zodat je weet als moeder wat je kunt doen om je kind te leren stoppen met zoveel liegen.


313 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page