top of page

Kwaliteiten van jouw hooggevoelige kind met een sterke wil

Bijgewerkt op: 27 sep. 2021

Je merkt aan jouw kindje dat hij of zij wel heel erg onder de indruk is als je jouw stem verheft. Of dat jouw zoon of dochter meer dan gemiddeld in verzet gaat, zodra het even niet in zijn straatje past. Dit is anders, dan anders… en je gaat op zoek. Op zoek naar tips of gerichte hulp.


Dit is precies hoe veel ouders ontdekken dat hun zoon of dochter hooggevoelig, ofwel hoogsensitief is. Vanuit de problemen die zich in het dagelijks leven voordoen. En zo gaat dat in heel veel gevallen ook bij de ontdekking van die sterke wilskracht, ofwel strong-willed of temperamentvol.


Logisch. Loopt alles op rolletjes, dan besteed je er vaak minder aandacht aan. Maar loop jij als ouder van of loopt jouw kind ergens in vast? Dan ga je op zoek naar antwoorden en handvatten.


Helaas is het neveneffect wel dat beide persoonskenmerken in het hoekje ‘vervelend’ of ‘lastig’ vallen. Jammer, want de kwaliteiten blijven onderbelicht.

En die kwaliteiten die zijn er zeker! Kwaliteiten zijn zelfs hetgeen waarmee je kunt checken of jouw kind hooggevoelig met een sterke wil is. Ik laat je zien om welke kwaliteiten het gaat.


Kwaliteiten van jouw hooggevoelig kind

Ik zal hier drie kwaliteiten van hoogsensitiviteit en van temperamentvolle kinderen wat meer handen en voeten geven. In de checklist vind je vervolgens alle kwaliteiten die wijzen op hooggevoeligheid en een sterke wil.


Oog voor detail

Ik heb een nieuwe trui aan en zodra Fleur me ziet, vraagt ze me gelijk of het een nieuwe trui is, die ik aan heb. Als ik bevestigend antwoord weet ze me te vertellen dat ze de vorige keren al wel die trui met knopen of die ene met dat zachte, pluizige wol had gezien. Maar dat ze deze nog nooit zag.


Diepe verwerking

Na de schooldag vertelt Sofie honderduit over wat welk kind in de kring vertelde. Op welke manier dat verteld werd, wie er op dat moment aan het wiebelen was en hoe de juf reageerde. Niet alleen de hoofdzaken uit de verhalen van die dag vielen op, maar voor alle prikkels heeft ze oog, oor en neus, om ze vervolgens niet zomaar naast zich neer te leggen.


Sferen waarnemen

Ik voel me wat neerslachtig en zeg niet al te veel. Ik kan er zelf mijn vinger niet opleggen en raap me bijeen zodra de meiden uit school komen. Ik zet een lach op, maak ranja en vraag naar de schooldag. Anne kruipt gelijk bij me op schoot. Ze geeft me een superdikke knuffel, een klapzoen en zegt uit het niets: “Jij bent de allerliefste mama, die ik me kan wensen.”


Kwaliteiten van jouw strong-willed kind


Intrinsiek gemotiveerd

Tijs wil enorm graag een mooie, ronde cirkel maken. De frustratie is enorm als het niet helemaal lukt, maar de wil om het te laten lukken is nog veel groter. Zijn focus en doorzettingsvermogen zijn enorm als hij iets wil. Maar kom je met iets aan dat hem niet interesseert? Dan doet hij net of hij je niet hoort of is hij niet vooruit te branden.


Vindingrijk

Geen probleem blijft zonder oplossing voor Teun. En niet zomaar oplossingen. Regelmatig staan zijn ouders versteld van de enorme vindingrijkheid.


Aanwezig

Veel ouders en ook leerkrachten herkennen dat je niet om het kind heen kunt. Zodra Anne ergens binnenkomt is het net alsof de schijnwerpers zich volledig focussen op haar. De ruimte vult zich met positieve energie, en die bruisende wervelstorm werkt aanstekelijk.


Check of jouw kind hooggevoelig met een sterke wil is

Wil je weten of jouw kind hooggevoelig is? Of jouw kind meer dan gemiddeld over een sterke wil beschikt? Dan is het nodig om de lijst met kwaliteiten erbij te pakken. Deze lijst is ontwikkeld door psycholoog en grondlegger van het begrip, Janneke van Olphen.


Hooggevoeligheid

 • Neemt subtiele informatie waar

 • Beleeft waargenomen informatie intens

 • Verwerkt waargenomen informatie diep

 • Neemt emoties bij anderen en sferen sterk waar

 • Kan waargenomen emoties en sferen goed plaatsen

 • Heeft een sterk inlevingsvermogen

 • Sterk associatievermogen: ziet de samenhang tussen losse elementen

 • Heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel

Sterke wil

 • Heeft een sterke wilskracht

 • Heeft een sterke behoefte aan autonomie

 • Wil graag zelf bepalen

 • Heeft een grote nieuwsgierigheid en leergierigheid (naar wat hem/haar interesseert)

 • Heeft een sterke intrinsieke motivatie

 • Heeft een grote vindingrijkheid

 • Heeft veel (lichamelijke) energie

 • Heeft een groot verbeeldingsvermogen

 • Is sterk aanwezig: je kunt moeilijk om hem/haar heen

De check doe je dus niet via de problemen, of schaduwkanten, zoals velen denken. Die schaduwkanten kunnen namelijk ook op heel veel andere dingen wijzen – zoals adhd bijvoorbeeld. (lees dit blog voor de verschillen tussen adhd en hooggevoeligheid met een sterke wil).


En? Herkende jij veel?

Was het een feest der (h)erkenning? Ik ben benieuwd, dus laat zeker iets van je horen in de reacties. De uitgebreide checklist kun je hier downloaden. Daarin staat nog meer achtergrondinformatie én vind je ook vervelend gedrag in de lijst terug dat voor veel ouders van hooggevoelige kinderen of kinderen met een sterke wil (of de combi uiteraard) herkenbaar is.


Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page