Voordat ik kinderen had, kon ik best wel eens uit mijn slof schieten. Maar niets kan me zo diep en intens raken als één van mijn dochters. En daarin ben ik niet alleen. Ik hoor regelmatig: “Pfoe, nooit gedacht dat mijn kind zulke gevoelens en emoties in me naar boven konden halen.”
Ik hoop dat je nu zelf ook een zucht van opluchting laat. Want ook jij bent niet de enige ouder die zichzelf wel eens compleet kan verliezen. Schreeuwen, met de deuren slaan, of een alleszeggende, vurige blik in jouw ogen waar Rico Verhoeven zelfs voor terug zou deinzen.
Ook papa’s en mama’s zijn net echte mensen.
En waar jij vervolgens met een rotgevoel op de bank zit, omdat je ziet wat het met jouw kindje doet. Hoor je de buitenwereld net zo goed wel eens zeggen, dat het best allemaal wat strenger mag. Dat ze dan wel een beetje meer zullen inbinden en wél luisteren.
Maar jij en ik weten, als ouder van een hooggevoelig kind met een sterke wil dat dat niet gaat werken… Toch?
Waarom werkt boos doen averechts bij jouw hooggevoelige, wilskrachtige kind?
Je kunt natuurlijk boosheid uiten door bijvoorbeeld schreeuwen, maar jouw kind vind je misschien ook al boos als je een bepaalde afkeuring uitspreekt. Beide manieren werken als een rode lap op een stier.
Denk maar eens aan de keer dat je bijvoorbeeld zei toen het spelen met een vriendje, broer of zus niet helemaal lekker liep: “Lieve schat, je moet samen spelen. Het kan niet alleen maar op jouw manier.” (afkeuring)
Haalde zo’n soort opmerking het venijn eruit? Of was het juist het startsein voor jouw kind om nog een beetje meer gas te gaan geven?
De hooggevoelige kant
Hooggevoelige kinderen kunnen zich o.a. enorm goed inleven, hebben een heel sterk rechtvaardigheidsgevoel, hebben een hele sterke behoefte aan verbinding en harmonie en wil het in de ogen van een ander heel graag goed doen.
Zodra er meer spanning opbouwt, is de kans groter dat je de keerzijde van de medaille met kwaliteiten gaat zien. Dan raken ze bijvoorbeeld ook sneller dan gemiddeld verdrietig of schrikken ze sneller.
Dit voelt natuurlijk enorm kwetsbaar. En heeft jouw kind daarnaast dan ook een sterke wil? Dan kiest het er veel sneller voor om niet de kwetsbaarheid te tonen, maar juist die wilskrachtige kant naar voren te schuiven.
De temperamentvolle kant
Deze temperamentvolle kant omhelst ook weer heel wat kwaliteiten. Zo zal je wellicht herkennen dat jouw kind het liefst onafhankelijk is, erg vindingrijk is, vol ideeën zit en niet zomaar over zich heen laat lopen. Ook daaraan zit een andere kant van de medaille. Jouw kind zal zich bij oplopende spanning, zoals hierboven genoemd, zich eerder verzetten. Flink protesteren, enorm driftig de strijd zeker niet uit de weg gaan. Je kent het vast wel.
Hoe kwetsbaarder jouw kind zich voelt, hoe pittiger het vurige gedrag zich zal laten zien.
Streng zijn werkt voor geen meter
Super onhandig eigenlijk, hè, dat pittige gedrag als ze juist behoefte hebben aan verbondenheid en erkenning? Want het is veel makkelijker om jouw kind te ondersteunen als het verdrietig is, dan dat je überhaupt bereidheid voelt om niet boos terug te reageren zodra er zo’n klein duiveltje voor je staat.
Wat denk je dat het met het hooggevoelige deel van jouw zoon of dochter doet als jij afkeuring laat merken of flink boos doet?
Juist! De spanning loopt nog even een flinke portie meer omhoog. En jouw wilskrachtige kind doet er automatisch nog een schep bovenop in het voeren van strijd.
Het kan anders
Tussen willen, begrijpen en het vervolgens ook kunnen doen zit natuurlijk nog een heel verschil. Merk je dat jouw kind precies weet op welke zere plek hij of zij bij jou moet zitten peuren? Vind je het lastig om het anders te doen? En zit je daarna weer met dat schuldgevoel opgescheept?
Of is het juist jouw zoon of dochter die enorme driftbuien heeft en om zich heen gaat lopen slaan en schoppen? Logisch dat je daar iets van vindt… jouw geduld is ook niet rekbaar tot in de eeuwigheid.
Ben je op het punt aangekomen waarop je weet dat het anders moet, maar heb je geen idee hoe? Wees gerust. Het kan anders. En ik wil het je graag leren. Klik hier om aan de bel te trekken.
Comments