top of page
Foto van schrijverBrenda Verstegen

“Hoe was het op school?”16 vragen die wel werken

Bijgewerkt op: 3 mrt. 2021

“Mama, wist jij al dat een lieveheersbeestje 4 keer verandert? En dat die ook een pop worden, net als een vlinder?” Ze ratelt gezellig door. En ik hoef alleen maar verbaasd mijn wenkbrauwen omhoog te doen, als antwoord op haar enthousiaste vragen. Tijd om even te stoppen met kletsen, heeft ze eigenlijk niet. Ze wil nog veel meer vertellen over dat kleine, mooie, rood met zwarte insect.

Heerlijk, te horen wat Anne vandaag op school voor nieuws heeft geleerd. Zeker, nu we door corona als ouder niet meer tot in de school mogen komen. Ik mis de schoollucht van opdrogende verfwerkjes, het schuivend lopen over zand op de tegeltjes in de klas als ik even in de klas kom kijken naar de prachtige bouwsels die ze heeft gemaakt. Gelukkig hebben we de verhalen nog…


Hoe was het op school?

Wil jij ook graag meer horen over hoe de schooldag van jouw kind was?

Wil je in ieder geval meer weten, dan de standaard “goed”, “weet ik niet meer”, “zeg ik niet”, “stom” of een enkele schouderophaal?

Dat kan. Verrassend eenvoudig zelfs. Je hoeft alleen van de standaard vraag “Hoe was het op school?” of “Hoe ging het op school vandaag?” af te wijken.

In deze blog leg ik je kort uit hoe je kind wel iets gaat vertellen over zijn of haar avonturen op school.


5 tips om echt tot een gesprekje te komen over de schooldag


Geduld

Geduld is niet voor niets een schone zaak. Ook nu. Heb geduld en wacht het goede moment af om meer te weten te komen over de schooldag van jouw kind. Vaak werkt het niet lekker om gelijk in de auto, op de fiets of thuisgekomen alweer paraat te moeten staan voor de vragen van papa of mama.

Vaak leent de avondmaaltijd zich uitstekend voor een leuk gesprek aan tafel. Of wanneer het bedtijd is. Even lekker samen in het grote bed bij papa en mama, de dag afsluiten.


Luister

Het is een inkoppertje. Als je wilt weten hoe het met je kind gaat op school, moet je luisteren naar wat jouw zoon of dochter je vertelt. Vul niet in, kleur niet in, laat je kind vertellen en luister aandachtig. Dat is soms echt nog wel lastiger dan je denkt. Let er maar eens op hoe snel je misschien zelf invult of iets leuk was. En dat is dan precies het moment dat een kind ook weer stopt met vertellen.

Luisteren en kijken naar jouw kind terwijl het aan het spelen is, geeft ook al een indruk van wat er op school wordt gedaan of hoe het jou kindje vergaat op school.


Sluit aan bij je kind

Bedenk eens goed wat jouw kind wel eens leuk zou kunnen vinden om over te vertellen. Houdt het van lekker bewegen, loopt het warm voor de creatieve dingen, speelt hij/zij thuis geregeld hele rollenspellen of verdwijnt het in een heerlijk boek? Allemaal punten waarop je prima kunt aansluiten en je kind meer bereid is over te vertellen.

Schuif dus even de dingen opzij die jij graag zou willen horen. Begin met het uitnodigen van vertellen over dingen die al dichtbij jouw kind liggen.


Zorg voor afwisseling

De standaard vragen “Hoe was het op school?” of “Hoe ging het op school vandaag?” leiden tot de standaard antwoorden waar jij als ouder nu net niet zoveel mee kan. Goed, stom, leuk, weet ik niet…

Maar dat is wel precies wat zo’n veel omvangende vraag oproept. Ga maar eens na bij jezelf als iemand aan je vraagt: “Hoe gaat het?” Veelvuldig antwoorden ook wij als volwassenen dan met een “Goed, en met jou?”

Hoewel de vraag dus open is (het vereist een antwoord, anders dan ja/nee zoals bij gesloten vragen), is de vraag zo complex dat er eigenlijk maar weinig op terugkomt waar je iets mee kunt.

De kunst zit ‘m dus in het gericht vragen. En dit kan zowel met open vragen als met gesloten vragen. Wissel lekker af hierin. Met open vragen nodig je vanzelfsprekend meer uit tot langer vertellen. Het kan wel erg fijn zijn, zeker als jouw kind nog wat jonger is, om te beginnen met een gesloten vraag. Omdat antwoorden op een gesloten vraag niet te moeilijk is, is de kans groot dat jouw kindje wel bereid is om het gesprek te starten. En een gesloten vraag zet je kind alvast op een gericht spoor om over te gaan vertellen. Wacht even af of er zelf al een vervolg komt. Zo niet, dan kun jij gericht doorvragen.


Prikkel en verras

Vragen die jouw kind gelijk aan het lachen maken, een gekke draai, een vraag waarover echt nagedacht dient te worden. Allemaal manieren om te doorbreken dat vertellen over de schooldag voelt als een moetje. Het kost misschien net iets meer moeite om met een prikkelende of verrassende vraag te komen, maar het is zeker de moeite waard.


Het Hap-Snap-Schooldag spel

Om je vast wat op weg te helpen, heb ik 16 vragen voor je die wel werken. Verpakt in een gezellig moment samen. Een gespreks-happertje met vragen, doe én vertel-opdrachten. Super leuk, succes gegarandeerd.


Een paar vragen uit het spel…

Categorie Vertel…

Vertel 2 dingen die je vandaag gedaan hebt. Het ene verzin je, het ander is echt gebeurd. Kan de ander raden welke verzonnen is?

Categorie Doe…

Speel de juf/meester na tijdens een stukje van de kring (of tijdens …)

Categorie Vraag…

Welke 3 woorden passen het beste bij jouw dag op school?

104 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page