top of page
Foto van schrijverBrenda Verstegen

Zomertijd: 4 tips zodat jouw kind er minder last van heeft

Ook kinderen kunnen last hebben van de overgang van winter- naar zomertijd. Zo kunnen baby’s en erg jonge kinderen meer huilen en prikkelbaarder zijn in de dagen waarin ze last hebben van de omschakeling. Bij oudere kinderen valt het effect voornamelijk op doordat zij minder presteren bij denkwerkjes, aldus een slaaponderzoeker van de Universiteit van Leiden.


Wat kan jij als vader of moeder nu doen de komende week (of weken) om het ingaan van de zomertijd zo soepel mogelijk te laten verlopen voor jouw kind?


Tip 1: uur extra uitslapen (hahaha)

Ik zie dit serieus voorbij komen in heel wat artikelen! Door de overgang van wintertijd naar zomertijd kom je effectief 1 uur slaap tekort. Maar omdat het op een weekenddag gebeurt, zou je in theorie dit uur gewoon kunnen bijslapen.


Hier in huis is dat onmogelijk gebleken, de afgelopen jaren. Wat we wél deden was de wekker van de kinderen nog niet verzetten – zo hadden we in ieder geval alvast de klok aan onze zijde op de zondagmorgen. (Het gelazer begon dan pas op zondagavond en de maandagochtend…)


Een uur extra slaap was voor onze kinderen in ieder geval niet in één keer te regelen. Zodra de ogen open gaan, staan ze aan. Maar goed, ik onthoud je deze tip niet uiteraard. Wie weet heb ook jij meer aan de volgende tips. 😇


Tip 2: 6-daagse voorbereiding

Voortvloeiend uit de praktische onmogelijkheid om onze kinderen een uur extra te laten slapen op één dag, zou je ervoor kunnen kiezen om er 6 dagen mee bezig te zijn en de stappen wat kleiner te maken. Elke dag 10 minuten eerder naar bed – zodat wanneer de zomertijd is ingegaan het lichaam al wat gewend is geraakt aan eerder overgaan tot slapen.


En uiteraard doe je dit dan ook in de ochtend, door ’s ochtends 10 minuten per dag eerder op te staan.

Sommige ouders zijn hier heel secuur in en vooral op de maandagochtend scheelt dat heel wat slaperige hoofdjes.


De avonden zijn een stuk lastiger te realiseren. Zeker bij kinderen die al klok kunnen kijken, geeft dit heel wat kans op strijd, bijvoorbeeld. Daarnaast maken onze hersenen een stofje aan in de tijd voorafgaand aan de standaard bedtijd. Dat stofje zorgt ervoor dat we niet vroegtijdig in slaap vallen en extra actief worden. Eerder gaan slapen, is dus ook biologisch gezien een hele opgave.


Eerlijk is eerlijk… ik faalde in zo’n tijdsschema enorm. Wij leven niet heel erg strak op de klok. En om dat dan ineens wel te gaan doen vond ik een hele opgave. Zelfs al was het maar voor 6 dagen.


Maar goed, ook bij onze kinderen valt de zomertijd zwaar. Dus ik bleef proberen en met de volgende twee tips was ik als moeder enorm content.


Tip 3: ontspannen avond

Vanaf het moment dat de zomertijd ingaat voelt het voor jouw zoon of dochter best nog een tijdje alsof ze om 18:00 uur al naar bed moeten ook al laat de klok 19:00 zien. Je kunt jezelf voorstellen dat ze dan nog niet moe zijn.


Zorg er dan ook voor dat je de avond vroeger donker maakt. Trek de gordijnen beneden bijvoorbeeld al eerder dicht in de tijd dat je merkt dat jouw kind nog aan het schakelen is. Kun je het licht al dimmen? Doe dit dan ook. Op de slaapkamer is het prettig als de kinderen bij het slapen gaan in een zo donker mogelijke kamer liggen.


Rustig spelletje, samen tekenen of lekker verdwijnen in de fantasiewereld met een boek samen zijn ideale activiteiten voor nu.


Vermijd na het avondeten schermlicht en drukke spelletjes. Dus papa’s: houd jezelf volgende week even in met ravotten… Dat kan je beter even naar de ochtend verplaatsen.


Tip 4: actieve ochtend

Maandag is het dan zover. De wekker gaat bij ons om 7:00 uur en dat doet pijn… Want allemaal hebben we het idee dat we al om 6:00 uur paraat moeten staan.


Zorg voor veel licht in de ochtend. Misschien kun je zelfs de gordijnen in de kinderkamer al opendoen, op het moment dat je zelf bent gaan slapen.


Daarnaast werkt het prima als de kinderen lichamelijk veel bewegen in de ochtend. Dit activeert, waardoor ook het denkvermogen niet zo’n grote deuk oploopt. Ga lekker ravotten na het ontbijt, of ga te voet of fietsend naar school.


En ben jij geen ouder, maar een leerkracht? Houdt er dan zeker de eerste week even rekening mee dat er heel wat kinderen geholpen zullen zijn met lekker veel beweging in de ochtend. Het fikse denkwerk zou wel eens een hele opgave kunnen zijn.


Tot slot: denk ook een aan jezelf

De zomertijd, het is een gegeven. Laat los wat je niet in de hand hebt en bekijk wat je kunt doen om er op een fijne manier mee om te gaan.


Ik heb er zelf altijd heel wat last van. Daar kan ik me enorm aan irriteren. Ik kan ook gewoon een beetje liever voor mezelf zijn. Die ochtenden gaan een uitdaging worden. Ik verwacht deze keer "gewoon" niet teveel van mezelf en gun me een mooie ochtendwandeling zodra de meiden naar school zijn. Ik denk dat ik dan een stuk productiever ben, dan wanneer ik direct aan het werk zal gaan.


Ga jij de uitdaging aan om ook goed voor jezelf te zorgen? Bedenk ook alvast iets waardoor jouw ochtenden beter zullen gaan. Dat heb je namelijk wel in de hand.

37 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page